Diabetes

Flatten the curve!!!

Riktig god fredag 🙂

Flatten the curve, vil de fleste i denne koronatid forbinde med smitteverntiltak, national og global dugnad og #sammenhverforseg, i kampen om å hindre spredning av Covid-19 og en kurve av smittetilfelle som langt overstiger sykehusenes kapasitet. Siden jeg er vel gjennom den første uke som «working mom» og min Guardian sensor er tilbake på armen, har jeg fått et annet forhold til «flatten the curve», dog langt mindre alvorlig. I stedet for å måle blodsukker ved et stikk i fingeren, sørger sensoren min på armen for at vævsglukose* verdier blir sendt til pumpen. På pumpen min ser jeg en grafisk avbildning av vævsglukosen det siste døgnet. Det er interessant, å følge blodsukkeret tett igjen. Og der har været utallige gange denne uken hvor jeg har tenkt, vups nu må den kurve senkes.

The hockey stick

Idag tidlig våkner jeg og ser på pumpen. Blodsukkeret mitt har ligget på en snor hele natten! FEDT! Jeg er trøtt som bare det etter en natt med lite søvn med en våken baby, men fornøyd over nattens blodsukker tross alt styr har ligget så jevnt. Klar for at starte dagen. også er det bare at alt skjer med en gang. Kommer på kjøkkenet – rot fra middagen igår! Ryddes må der før der kan lages frokost og så skal der lages både til meg og mini. Også sitter vi der og koser oss en stund. Jeg er opptatt av hvor mye alma spiser at jeg glemmer hav jeg selv får. Ferdig med maten, men så var der jo liiiiige en mailbox, som jeg måtte sjekke (selvom jeg har fri i dag) mens mini koser seg i lekegrinden. Også har jeg bare glemt meg selv, min diabetes og blodsukkeret er på vei helt til tops.
Den ekle smak i munnen kom først. Også får jeg det vanskelig med å konsentrere meg, merker jeg blir irritert, hjertet pumper litt hardere. Pumpen dirret ikke, fordi jeg ikke har satt øvre og nedre grenseverdier på pumpen (som jeg skal gjøre nu)! Men jeg trengte neste ikke å titte på pumpen min, for et så høyt blodsukker, som dette er ikke til at ignorere.

HUSK deg selv og insulinet ditt!!

Årsaken til denne stigning er at jeg spiste frokosten min og glemte å sette insulin (dere ser 0.0 E, som betyr at der er 0 enheter aktivt insulin i kroppen min). Det var fordi jeg hadde 100 ting jeg var mere opptatt av og det er virkelig en dårlig start på dagen. Når sånt skjer, er der faktisk ikke så meget annet å gjøre enn å sette insulin og få beveget på seg. Som dere ser på bildet, viser de tre trendpilene, at jeg på vei til en rett ekstrem blodsukker stigning. Tre pile opp betyr at sensorglukosen har steget med en hastighet på 0,167 mmol/l per minutt eller mer. Og det er ganske mye. Det kan ta meg en halv dag eller hel dag å hente meg inn igjen etter sådan et tilfelle, og det er gjerne slik at når jeg ser et så høyt blodsukker vil jeg ha det ned så raskt som mulig også setter jeg for mye insulin og må så senere ta hånd om dette igjen også kan jeg bruke en hel dag på å bli stabil igjen.

De store utsving

En annen dag denne uken, opplevde jeg også stigning i blodsukker, men det var etter middag, der jeg hadde husket å sette insulin. Men jeg merket at dette ikke var tilstrekkelig. En naturlig konsekvens av hjemmekontor er mindre aktivitet, som påvirker insulin opptaket mitt. I stedet for å sette mer insulin besluttet jeg meg for å aktivere det jeg allerede hadde i kroppen ved å jogge meg en tur. (motion har en positiv påvirkning på insulin virkning i kroppen)

Det kan i sådanne tilfelle være vanskelig å vite hvor meget joggeturen vil påvirke den aktive insulin, som er i kroppen, men 30 min etter jeg var kommet hjem viste trendpilen en pilen ned under 3.9 hvilket er lavt.

Det hadde vært bedre at jeg ikke var gått så lav så hurtig, men det stod fortsatt til å redde. Det var nu helt okay fordi jeg så kunne spise en portion jordbær med sjokolade, uten å sette ekstra insulin.

  • *Der er forskjell på blodsukker og vevsglukose. Blodsukker er sukkeret som måles direkte fra blodbanen, som når jeg stikker meg i fingeren og måler med måleapparat. Vevsglukose er måling av den sukker der er i vevet mitt, og er derfor ikke helt å presis og gjerne litt mere forsinket enn blodsukkeret. Derfor må jeg ta målekontroller hver 12 time og legge inn verdier manuelt i pumpen min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *