Diabetes

Insulinbehov og graviditet

Goood fredag allesammen 🙂

Lovet å dele litt mere om graviditet og diabetes og i dag skal jeg fortelle om hvordan jeg opplevde endringer i insulinbehovet i graviditeten.

Insulin behov endret seg i graviditeten

Det mest sjokkerende for meg da jeg gikk gravid var hvordan hormoner påvirker blodsukkeret i de ulike trimester. 1. trimester var jeg insulin sensitiv, og kunne spise variert kosthold med både karbohydrater, protein og fett. 2. trimester begynte utfordringene på alvor. Jeg ble mer og mer insulin krevende og måtte sette skyhøye doser til selv den simpleste frokost. Husker spesielt en helg i mars i begynnelsen av 2 trimester. Sov hos venner i Oslo, og etter middagen ville ikke blodsukkeret mitt gå ned. Jeg satte ekstra dosis et par gange, men blodsukkeret ble på mellom 12-15. Med en lille i magen ble jeg utrygg fordi jeg viste at blodsukkeret mitt skulle ligge innenfor normalverdierne etter middag. Dette er særligt vigtigt i graviditet. Jeg sov ikke den natt og da jeg kl.05 om morgenen forsatt hadde 12 i blodsukker (tross økt basal dosis) tok jeg taxa ned til døgn apoteket ved Oslo S. Min konklusjon var at insulin min hadde blitt dårlig, for dette var UTROLIG rart. Satte ny insulin da jeg kom hjem, men like mye hjalp det.

Behovet for insulin bare øket utover graviditeten

Det jeg opplevde den kvelden var første av mange endringer i kroppen og insulin behovet. Jeg hadde fått vite at behovet for insulin ville øke i graviditeten, men jeg ikke forberedt på hvor MYE det ville øke og hvordan det vill føles i praksis. Vanlig setter jeg 3 enheter til frokost med havregryn. Jeg kunne nå begynne å sette 8-9 enheter til samme mengde. min konklusjon den kveld (at insulinen hadde blitt dårlig) demonstrer hvor store endringer som kommer og hvor vanskelig det er å tilpasse seg 🙂 jeg ler litt av dette i etterkant. I 3.trimester følte jeg det slik at bare jeg så på et eple så gikk blodsukkeret mitt opp. Begynte å redusere mengde av karbohydrater fordi det var for vanskelig å sette dosis når det var for store mengder.

Her ser du bilde av hva jeg begynte å spise til frokost i siste trimester: Chia pudding inneholder begrenset karbohydrater og opplevde begrensende stigning i blodsukker. Tilføyet lidt Kiwi, valnøtter å kokos. Bare fantasien setter grenser.

Insulin behovet endres i fødsel

I 9 måneder jobbet jeg med å tilpasse meg økt insulin behov, og i det øyeblikk jeg gikk i fødsel BOM – da måtte jeg redusere insulin mengden. Jeg hadde forberedt et «fødsels program» på pumpen min før fødsel og satte pumpen på det programmet da jeg kom på fødestuen. Hormonene som påvirker blodsukkeret er i morkaken og med engang man har født er morkaken ute, ja, de stopper også produksjonen av de hormoner (enkelt forklart).

Inspo til videre lesning med Diabetesforeningen DK

Kan også anbefale dere å lese innlegget til diabetesforeningen på instagram og @_svannatpoulsen som også forteller om graviditet og diabetes. I tillegg til har hun også cystiskfibrose, og sjonglerer to sykdommer å en graviditet. Tar av meg hatten for det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *