Diabetes

Gravid med diabetes

Hei hei, på barseltreff denne uken, ble jeg inspirert til å skrive om det å bli gravid med diabetes. Noen har kanskje fått med seg at jeg er hjemme på barsel, på syvende måned.

På trilleturen hjem reflekterte jeg over den mølla jeg har vært igjennom fra jeg begynte å planlegge graviditet til jeg ble gravid. Jeg kan ikke by på alt med en gang, men håper at du får glede av å lese noen av mine erfaringer. Jeg var selv dårlig til å rekke ut etter råd og veiledning da jeg gikk gravid, og jeg tror årsaken til det var at det var alt for uoverskuelig det som skjedde med meg på veldig kort tid.

Kan man bli gravid med diabetes ?

En tanke, som har gjort meg bange siden jeg fikk konstatert diabetes var om jeg overhodet kunne få barn som diabetiker. Heldigvis, fikk jeg snakket med sykepleiere om dette både i Danmark hvor jeg fikk oppfølgning på Steno Diabetes Center og på Aker sykehus hvor jeg fikk oppfølgning da jeg flyttet til Norge i 2016, som forsikret meg at det ikke skulle være et problem. Til tross for at spesialistene sa at diabetes ikke er til hinder for å bli gravid, gikk jeg fortsatt med en følelse av uro. Det var først da jeg hørte om og møte andre med diabetes, som hadde fått barn at jeg ble mer trygg. Men hvilken jobb ville dette innebære?

9 måneders diabetes marathon

Da jeg for alvor åpnet opp praten om graviditet med sykepleieren min på Aker sykehus var hun hudløs ærlig om hvilken jobb det innebærer. Hun sammenlignet det med å trene opp til et marathon. 9 måneder med konstant oppfølgning, måling og kostregime for å få blodsukkeret til å være stabilt og innenfor norm verdiene. Dette fikk meg til å reflekterer mye over livs valg så som fremtidig karriere, og generelt hva jeg brukte tiden min på nå og skulle bruke den på fremadrettet. For at prosjektet «gravid med diabetes» ikke skulle kjøre meg fullstendig ut, måtte jeg tilrettelegge livet mitt mot økt stabilitet og reduserer kompleksitet. Dette begynte jeg aktivt på ved blant annet takke nei til et jobbtilbud jeg hadde kjempet hardt for, men hvor vilkårene for å tilgodese det andre livsprosjektet mitt var usikkert.

Planlegging av graviditet

Ok, 9 måneder med marathon. Men hva med perioden før graviditet? Allerede før jeg ble gravid skulle gjennomsnitt blodsukkeret mitt være bra. HbA1c (langtidsprøve av blodsukker) bør helst ligge under 53 mmol/mol (7 %). Dette hadde jeg gradvist fått til ved hjelp av pumpe og sensor og ikke minst en aktiv hverdag hvor jeg trente mye. Også jobben min, med kantine ordning og mulighet for tilretteleggelse av møter så jeg fikk måle/spise pauser var viktig. Derfor var det uaktuelt for meg å skifte jobb. Jeg var begynt å gå inn i modus der kontroll over min diabetes tok mere å mere fokus.

Det var godt å bli lidt skremt

Til tross for at jeg var vett skremt etter gravid praten, er jeg er i dag glad for at diabetes sykepleieren min var så ærlig rundt den jobben det er å gå gravid med diabetes. Personlig hjalp det meg til å skjønne hvor tøft det kan være å viktigheten i å gjøre gravid jobben best mulig. Å få vite det gjorde at jeg senket ambisjonsnivået mitt på andre områder i livet mitt å ga mulighet til å tilrettelegge etter det vakre 9 måneders prosjektet. Litt som jeg ville ha gjort hvis jeg skulle gå et skirenn (skal aldri personlig løpe et marathon ;-)). Det var 9 helt crazy måneder som jeg vil skrive mere om fremadrettet, men det hjalp så utrolig at hun og mange andre med største selvfølgelighet sa JA til at diabetikere kan få barn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *