Diabetes

Har du diabetes – da tåler du vel ikke sukker?

Har gledet meg skikkelig til å ta opp dette tema på bloggen. Der finnes nemlig en del usikkerhet rundt hva som er greia med å ha diabetes. Diabetes kalles også for sukkersyke. Derfor, er der god grunn til at folk flest tror at man ikke tåler sukker. Men hva dekker diabetes/sukkersyke egentlig over og kan man skjære alle over en kam? Les med her

Diabetes type 1 eller diabetes type 2?

Ifølge diabetes.no, finnes der forskjellige typer av diabetes, som er ulike sykdommer. De to vanligste typene er type 1 og type 2 diabetes. Type 2, er ofte relatert til livsstil og arv (diabetes.no). Type 2 diabetikere har en insulin produksjon, men den er ikke effektiv nok til å hente ut glukosen i blodet til kroppen, med en gang, hvilket resulterer i høyt blodsukker. Derfor, har diabetes ofte fått det rykte på seg, at man ikke kan spise sukker når man har diabetes. Det er også uhensiktsmessig å gjøre hvis du har type 2 diabetes, hvilket ca. 220.000 personer lever med i Norge (diabetes.no). Det er fordi der forsatt er en egen insulin produksjon, men bukspyttkjertelen har blitt «trøtt». Mye kan forbedres/ holdes i sjakk eller kureres med rett kost og motion.

Her skiller type 1 seg fra type 2. Jeg har type 1 diabetes. Det er en autoimmun sykdom, hvor beta cellene, som står for å produsere insulin, blir drept av mitt eget immunforsvar. Så min bukspyttkjertel har sluttet å produsere insulin. Det gjorde den tilbake i 2010. Det er temmelig kjipt, for det gjør, at jeg har overtatt «jobben til kroppen«, non stop siden den dag.

Overta «jobben til koppen«

Så hva vil det si å skulle stå for å replikere den jobben som kroppen min ikke lenger gjør? Det er stort sett umulig, men jeg og dere 28.000 andre rundt om i landet, kan bare gjøre vårt beste, hver eneste dag året rundt. Hva vi putter i munnen har derfor enorm betydning for hvordan vi skal regulerer den tilsvarende mengde insulin. Men det er ikke alene sukker (som er en type karbohydrater), som påvirker blodsukkeret det er alle former for karbohydrater.

It is therefore important to take insulin whether I eat ice cream, quick lunch, a banana or crispbread. But to do the «job of the body » best, I need to know a lot about the type of food I eat. If it is fast (ice cream, quick lunch and banana) carbs, I will see a rapid rise in my blood sugar. If it is slow carbohydrates (crispbread), then the curve will rise more slowly. Quantity also plays a crucial role.

Kort fortalt: type 1 diabetikere er avhengig av å teller karbohydrater og justere mengden av insulin hertil og vi tåler sukker så lenge vi sørger for å gjøre «jobben til kroppen». 😉

Jeg håper at det var nyttig viten, legg gjerne til kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *