Diabetes

Langrenn med forkjølelse og høyt blodsukker

Det har vært stille på bloggen i det siste. Det er den tid på året, influenza og forkjølelse hærger. Ingen unntak for meg. Det kan være lidt av en utfordring med diabetes, da man ofte må øke insulin mengde, fordi kroppens immunforsvar jobber hardt for å bekjempe sykdommen. Selv blir jeg alltid overrasket over hvor insulin krevende jeg blir når jeg er syk. 

I skisporet til trods

Familien og jeg har tatt en langhelg til fjells, og tross forkjølelse hadde jeg lyst å bli med på en skitur i dag jeg å. Vesla kom i pulken og vi dro ut på tur. På ture med høyt tempo eller når jeg går skirenn, har jeg rutine med å måle ca hver halve time. Men i dag, med et lavt til moderat tempo tenkte jeg ikke der var like mye behov. Jeg hadde målt blodsukker inne tur, satt insulin til frokosten og trukket litt fra i enheter fra fordi jeg viste jeg skulle ut på tur. (setter mellom 25-50% mindre insulin ved sport fordi motion senker blodsukkeret og man er mere insulin sensitiv). Etter første måling ble jeg trygg på at jeg ihvertfall ikke skulle bli lav og gikk fornøyd videre.

Høyt blodsukker og kort lunte

Den ene målingen var for lite. Da jeg kom tilbake på hytta hadde jeg blodsukker på 15,5! Jeg merket det nesten med en gang jeg kom inn døren. Merket jeg hadde veldig kort lunte og ubehag i kroppen nærmest tåkete følelse i kroppen, hvilket ofte er et tegn på høytblodsukker, for meg. Når skaden har skjedd, er der bare en ting å gjøre – korrigere med det samme og vente på at blodsukkeret falder.

Bolus Wizard og skrekk for høyt blodsukker

På min pumpe, Medtronic Minimed 640G, bruker jeg bolus wizard (veileder på insulin mengde, basert på personlig innstillinger) Her ble jeg anbefalt å ta tre enheter, så det tok jeg. Jeg viste nok kanskje, at dette var for mye, da jeg nettopp var kommet hjem fra tur. Men når jeg ser ett høytblodsukker, så kan jeg bli så redd, at ikke jeg klare å tenke, men bare vil ha det ned. De tre enheter var for mye. Da jeg målte kort tid etter var jeg ved at gå lav. Spiste derfor to rundstykker og drakk to glass solbærsaft, som er hurtigvirkende karbohydrater og kom raskt opp igjen.

Husk å måle blodsukker uansett

Der er ingen tvil om at forkjølelsen påvirker behovet mitt for insulin å jeg trengte mer insulin på denne turen enn vanlig. Skulle ha holdt meg til «måle regimet mitt» – min. hver halve time. Jeg fikk en fin tur, men sitter igjen med en litt kjiip følelse på grunn av jeg hadde høyt blodsukker da jeg kom hjem. Både fordi jeg korrigerte for kraftig og derfor får mye utsving. I tillegg fordi jeg føler kroppen ikke har hatt en like god tur fordi den ikke hadde tilstrekkelig med insulin. Neste gang så måler jeg en gang for mye 😉


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *