Diabetes

Velkommen til bloggen om diabetes

Kjære deg!

Du har kommet til bloggen om diabetes. Den har vært lenge underveis, og endelig har jeg dyttet meg selv ut av komfortsonen min, droppet alle unnskyldninger, å tanker om at dette får ikke jeg til. For jeg vet (eller jeg håper) at du trenger en blog, som denne.

Som jeg skriver i avsnittet «om meg» har jeg siden jeg fikk diabetes hatt behov og lyst til å dele mine erfaringer, opplevelser og følelser rundt det å leve med diabetes. Tankene har gått fra å bidra i diabetes foreningen, holde foredrag, skrive bok eller lage en podcast. Nå ble det en blog. Jeg håper å kunne bidra med morsomme, ærlige, opplysende innlegg fra forskjellige vinkler, som bloggen tar form.

Du og jeg med diabetes

Jeg ønsker av hele hjerte mitt å være med til å bidra til at flere tør dele at de har diabetes og ikke være skamfulle og i benektelse. De to ting (og mye annet) kan nemlig påvirke vår evne til å få et godt samliv med vår diabetes. Jeg fikk konstatert diabetes type 1 i 2010, 21 år gammel, og har siden første dagen tatt det som et nyt vilkår i livet mitt. I et år bodde jeg hjemme hos foreldrene mine i Danmark, mens jeg leste meg opp på alt rundt diabetes. Jeg målte og veide alt jeg spiste. Det føltes, som jeg holdt på å ta en master grad i biologi. Men det år jeg tok ut av kalenderen og satte «livet på hold» har set i bakspeilet, vært den beste investeringen i egen helse. Men allikevel, etter 10 år med diabetes opplever jeg forsatt skam og dage hvor jeg ikke orker å forholde meg til den konstante måling og ta stilling til hva jeg gjorde i går eller skal om en halv time. Lei av å søke forklaring å granske årsak og virkning. Jeg tror mange har det som jeg.

Også for deg som ikke har diabetes

Har du ikke diabetes, men er pårørende eller kjenner noen med diabetes, så kan du også godt lese med her. Det er nemlig slik at det kan være ganske frustrerende og vanskelig å forstå hvordan det er at leve med diabetes hvis man ikke selv har det. Det er fordi at diabetes kanskje er en av de mest personlige sykdommer jeg vet om. En sykdom, hvor du hver dag må justere din mengde av medisin til nettopp hvordan dagen din ser ut. Hva har du tenkt å spise, skal du trene eller ligge på sofaen, arbeide eller på badeferie. Det er ingen dager som er like og det er ingen kropp der reagere likt på aktivitet. Derfor, så er det uten unntak den, som har diabetes, som kjenner seg selv best. Men graden til hvor godt man kjenner seg selv og sin diabetes er igjen individuell og har å gjøre med når man fikk konstatert diabetes og ens eget forhold til diabetesen sin. Er du pårørende, evt. foreldre til et barn med diabetes, så kan det være forbundet med mye bekymring, nettopp fordi ditt barn og dere må bli kjent med sykdommen. Der er noen år der hverdagen ikke alltid er til å forutsi og du må bistå dit barn på beste vis. Og best som du tror du har gjort alt på riktig måte så blir dagen ikke som man har tenkt, eller der er hormoner i teenage kroppen, som spiller dere et puss. Jeg vil gå nærmer dette tema i et annet innlegg. Hovedbudskapet er at selv hvis ikke du har diabetes så ønsker jeg også å rekke ut til deg.

Type 1 eller type 2

Siden jeg har type 1 diabetes selv, er det som utgangspunkt fra den vinkel som jeg vil skrive om diabetes fra. Men jeg håper å kunne favne både deg med type 1, 2 eller 1 1/2.

2 kommentarer

  • Ellen Snedal

    Hei Benedikte, jeg vil bare si at jeg syns det er utrolig flott at du deler dine personlige erfaringer! Det er så mange ting vi er så redde for å snakke høyt om. Men når man setter ord på det, som du gjør, så blir det liksom med en gang ikke så skummelt.
    Beste hilsen Ellen

    • Benedikte

      Tusen takk for hyggelig beskjed Ellen. Det setter jeg så pris på. Det er ikke lett å åpne opp. Motivasjonen min er, at kan jeg hjelpe og inspirerer andre da er det det hele verdt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *